home

   Ingeborg Verhoeven

     harpdocente in Breda

 
          

         

         

        

         

             

 

 

 

Korte geschiedenis van de harp 

Vanuit de pijl en boog of jachtboog is ongeveer 20000 jaar geleden een muziekboog ontstaan.Dat was een boog met 1 snaar en wordt bespeeld met een strijkstok.Hiervan werd de boogharp afgeleid die meerdere snaren en een klankkast had.

 Definitie harp: een echte harp is een instrument met snaren van ongelijke lengte die in 1 vlak rechtop de klankkast staan en met beide handen ieder aan een kant bespeeld wordt.

De boogharp is de oudste vorm van een harp. Het teken voor harp van de mesopotaniers betekende muziek en blij zijn.De boogharp werd doorontwikkeld tot hoekharp en daaruit kwam uiteindelijk in de 11e eeuw de ierse harp vandaan.

 Deze harp had ongeveer 22 snaren en nog later kwamen er haakjes boven aan de snaren zodat de snaren ½ toon omhoog of omlaag kan worden gezet. Deze harp was vanaf de 16e eeuw zeer populair.Deze harp heet troubadourharp of schootharp.Hij werd ook gebruikt als begeleidingsinstrument voor de rondtrekkende verteller die het nieuws vertelde op rijm waarbij hij zichzelf begeleidde op de harp.(een troubadour)Ook aan het hof werd de harp veel bespeeld. Deze harp is in de loop van tijd wat groter geworden en kreeg toen 34 snaren. Deze ierse-, keltische- of hakenharp wordt tegenwoordig nog veel bespeeld.

 In de 18e eeuw kwam de behoefte aan meer toonsterkte en meer tonen. De keltische of ierse harp werd toen overschaduwd door de net ontdekte piano.In deze tijd werd er dan ook een grotere pedaalharp uitgevonden.De 7 pedalen die met de voeten worden bediend hebben dezelfde functie als de haakjes, maar dan met meer mogelijkheden.Een pedaal kan in 3 standen worden gezet. Elke keer als het pedaal een stand lager wordt gezet wordt de snaar korter en daardoor een ½ toon hoger.In totaal kan 1 snaar dus op 3 toonhoogtes  gespeeld worden!Het mechaniek hiervoor loopt vanuit de onderkant van de harp door de pilaar heen naar de snaren heen.Sinds de uitvinding van de pedaal harp is de harp weer in populariteit gestegen en zijn er veel stukken voor geschreven. In het orkest is de harp ook weer een vast onderdeel geworden.De moderne concertharp die gebruikt wordt in het orkest is de pedaalharp.

Er tegenwoordig lesgegeven op de pedaalharp en op de hakenharp.

home